Thursday, January 15, 2009

Vers brood

De laatste jaren ruikt het regelmatig naar vers brood in huis; zelf gebakken uiteraard en zonder brood machine. Niet dat het eenvoudig is want er zijn allerlei redenen waarom "het" niet lukt. Het water is te warm, het deeg is niet goed gekneed, te weinig suiker zodat gist niet kan activeren, alles is wel zo'n beetje misgegaan. Echter, telkens leer je ervan en is het resultaat beter. Vooral rozemarijn rozijnen brood is al jaren favoriet.

Echter, het werd tijd om iets nieuws te proberen. De laatst tijd hangt er een beetje ranzige lucht in de keuken omdat we nu met zuurdesem aan de slag zijn gegaan. We hebben een "moeder spons" gemaakt die als basis dient voor het brood. Elke week halen we een beetje van de moeder spons af en voeden we bij met warm water en bloem. Wat we eruit scheppen is de zogenaamde baby spons en dat gebruiken we om vers Sourdough brood mee te maken. Door brood op deze manier te bereiden rijst het een stuk beter en het blijft langer vers. Van de ranzige smaak merk je niks meer, sterker nog, het brood smaakt erg lekker.

Afgelopen zondagavond aten we vers brood, net uit de oven en dus nog lekker warm. De bruine knapperige korst ontstaat door een dikke pan (van de Hema) met water in de oven te zetten waardoor er stoom in de oven komt. Werkt prima!

We waren met zijn 5-en want Chris was er uiteraard ook bij. Er bleef weinig van dit mooie brood over want iedereen vond het heerlijk (bijna net zo lekker als de Baked Alaska van Frank!).

2 comments:

Fam. van den Berg said...

Nou, dat ziet er echt super lekker uit, en wat een klus zeg! Wij gebruiken gewoon de broodbakmachine, maar weten zeker dat die er niet aan kan tippen.
Alhoewel de Baked Alaska, dat weten we nog zo net niet haha.
Fijnn weekend en liefs van ons!!!

Marjolein said...

Jeetje zeg, dat ziet er lekker uit!! Geen idee wat je bedoelt met spons gevallen, maar het lijkt me wel een heel werk hoor!
Wij halen af en toe lekker brood bij de Dutch store, omdat het brood hier zo zoet is, maar zelf bakken heb ik nog nooit gedaan....heb trouwens ook geen broodbakmachine ha ha!!