Thursday, September 28, 2006

Harvest Moon


Deze tijd van het jaar merken we dat het kouder wordt ondanks dat de temperatuur overdag toch ruim boven de 20 graden kan zijn. Alleen zodra de zon weg is koelt het snel af; het is nu al donker om 8 uur.

Wat erg mooi is deze tijd van het jaar is de Harvest Moon; de volle maan die je ziet op of rond de tijd dat de herfst begint (autumnal equinox). Vlak boven de horizon verrijst de maan al vroeg in de avond als een mooie vuurrode bal. Klik maar eens op de link om een foto te zien. Wat opvalt is vooral de grote van de maan, uiteraard is de maan niet groter dan normaal, het is optisch bedrog. Dat heeft te maken met het feit dat onze hersenen normaal gesproken de horizon gebruikt als referentie. Als de maan dicht bij de horizon is (kijk maar op de foto van de harvest moon) dan stopt ons brein met het gebruiken van de horizon als referentie. Naarmate de maan hoger komt lijkt het alsof hij krimpt, wat natuurlijk niet het geval. Dat gebeurt op geen enkele andere tijd van het jaar en het zorgt voor een spectaculair gezicht.

1 comment:

Anonymous said...

wauw,we krijgen hier een lesje natuurkunde...knap hoor om hierover iets te vertellen( of is het knippen jatten plakken ? )
spreek jullie laterzz

gr.Ruud