Tuesday, October 31, 2006

The Legend of Sleepy Hollow - Halloween

Question: Why didn't the skeleton dance at the party?
Answer: He had no body to dance with.

A
ls je meer Halloween jokes wilt lezen klik dan hier, ze zijn best grappig.

Waar komt de term "Halloween" vandaan? Het is een afkorting of verbastering van "All-hallow-even" of "All Hallows' Day", de avond voor "All saints Day" wat een christelijke traditie is op 1 november. Eigenlijk is Halloween een Pagan festival (A Pagan Place is een van de beste Waterboys album) voortgekomen uit de Keltische cultuur en door immigranten meegenomen naar de VS in de 19de eeuw.

Halloween wordt traditioneel gevierd op de nacht van 31 oktober (ook de verjaardag van tante Thea, gefeliciteerd). Kinderen gaan verkleed langs de deur en roepen "trick or treat", onderwijl verzamelen ze dan allerlei lekkernijen. Vooral snoep heeft de voorkeur, de jaren dat Lisanne en Martijn nog actief en verkleedt langs de deur gingen hadden we voor maanden snoep in huis! Huizen zijn versierd, soms met rook- en geluid machines om een "spooky" sfeer te scheppen. Sommige ouders hebben veel tijd besteed aan het verkleden van hun kroost. Kostuums zijn van mooi tot gewoon eng!

Wat onze kids gaan doen is nog een raadsel; Martijn weet nog niet of hij verkleedt weg gaat en hij weet ook nog niet met wie. Zijn buddies laat hij even voor wat het is omdat ze nogal wild zijn op Halloween en hij niet geblesseerd wil worden nu zijn seizoen zijn kritische fase bereikt. In het donker gaan ze dan iedereen tacklen en rennen door de tuinen enzo en daar wil hij niet aan meedoen. Te gevaarlijk vindt hij. Lisanne en Aaron mogen bij de deur gaan zitten vanavond, zo is het niet nodig voor ons om constant de deur open te doen voor een stel gillende en verkleede kids. Het zal voor velen wel schrikken zijn voor de neighbourhood kids want Aaron is African American en die zie je niet veel bij ons in de buurt. Op zich wel triest maar jah wel realiteit.

Nog een laatste funfact.

Vandaag wordt er in Sleepy Hollow NY een beeld opgericht van The Headless Horseman & Ichabod Crane, de 2 hoofdpersonen in Washington Irving verhaal "Sleepy Hollow, the legend of the headless horseman". Sleepy Hollow ligt 25 mile ten noorden van Manhattan en meer dan 100 jaar geleden schreef Irving het verhaal van Ichabod Crane over een legende dat sinds eeuwen door mensen werd verteld. Sleepy Hollow, The Headless Horseman en Ichabod Crane zijn de personificatie van Halloween in the US. Ergens in de jaren '90 is er een film overgemaakt met Johnny Depp in de hoofdrol. Genoeg over Halloween!
1 comment:

Ruud said...

wat een leerzaam onderwerp weer,perfect uitgelegd hoor.Hebben jullie als immigranten ook enkele traditie's meegenomen?ik kan er wel een paar bedenken maar die zijn voor het "preutse Amerika"misschien te grof.
hoor je snel,
gr