Wednesday, May 21, 2008

La Bombonera

Op dit moment zendt ESPN the Champions League finale tussen Manchester United en Chelsea uit. Dat doet mij denken aan een wedstrijd die afgelopen 4 mei is gespeeld in Buenos Aires; een wedstrijd waar ik graag nog eens heel zou willen. Na de laatste Peso Crisis is Argentinie voor vele andere Zuid Amerikanen een goedkoop land geworden om te bezoeken en daar maakten Marcelo Coloma, een goede vriend van mij in Chili, mooi gebruik van. Via hem heb ik ook deze prachtige foto's gekregen.

La Bombonera is "de wedstrijd van het jaar" in Zuid Amerika. Het is de wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate in het thuis stadion van Boca, liefkozend La Bombonera genoemd omdat het lijkt op een vierkante BonBon. Ook dit jaar was Boca weer te sterk voor River Plate, behalve de wedstrijd was Marcelo was het meest onder de indruk van de sfeer. Een relatief klein stadion met maar 57,000 plaatsen maar omdat het zo compact is, bomvol zat en zo dicht op het veld staat is de akoestiek geweldig. Het geel/blauw van Boca helpt dan ook mee natuurlijk. Net als bij de Engelse wedstrijden wordt er veel gezongen en je ziet "jong en oud" en "man en vrouw" in het stadion, een hele sensatie volgens Marcelo.

In 1972 speelde Ajax er al tegen Independiente voor de wereldbeker. Ik kan mij die wedstrijd nog wel herinneren. Ik werd midden in de nacht wakker gemaakt en de wedstrijd was in zwart-wit, of misschien was onze tv wel zwart-wit. Hiernaast zie je een foto van het stadion, zoals het hoort midden in een woonwijk. Manchester United wint net de "cup met de grote oren"; sallaint detail, Carlos Tevez, een van de godenzonen van Boca (naast Diego Maradona natuurlijk) scoorde een van de penalties voor Man U.

1 comment:

Bas said...

En natuurlijk niet te vergeten dat Edwin van der Sar de held van de avond was! Zie jullie later deze week, Bas